Vi gör det.

Vi kan byta. Jo det är säkert. Om vi säger, hmm …. en månad? Det är visserligen alldeles för kort tid, men då hinner du iaf få en liiiten uppfattning om hur det är. Ska vi?!!

Inte? Varför inte det då? Jag menar … du sa precis till mig att jag har det så j*kla bra, att jag har det lyxigt som slipper jobba … Så istället för att göra det jag helst vill just nu, nämligen ge dig en stor fet smäll, så erbjuder jag dig att byta liv med mig en månad! Så du får känna av det lyxiga livet du säger att jag har.

 

966F31EB-71FB-43C4-9F54-E0813371716A

Jag ska skriva ett schema så du vet en del, men var beredd på att det kommer till andra saker varje dag. Ja … flera gånger varje dag! Familjen är mannen, två söner och jag, men denna gången gör vi det enkelt för dig: du ska enbart tänka på dig/mig själv. Förutom att du måste köra till skolan, men that’s it.

Klart … du kan inte göra sådant du vill, som att ta hem folk! Eller ut och äta, fika  eller träffa vänner! Åh nej nej nej! Inte prata i mobilen heller, det klarar du inte fr.o.m nu. Varför inte mobil? Jo se du … det är många moment som man som frisk inte tänker på. Hålla den, även om högtalaren är på måste du ju ha koll på den … Du ska prata, koncentrera dig, komma ihåg … och just de 3 sakerna kan du ju inte! Jo en liten stund! Men då betalar du ett högt pris i form av huvudvärk from hell. Dessutom hör du som en kratta också.

Ok. Då ska vi se …

Glömde jag säga att du så klart oxå får förmånen att må som jag?! På alla plan.

234D9570-FC32-4801-8616-F9D578630B9B
Inre stress. Men den får du på köpet 😉

Nu är det kväll, du har tagit alla olika mediciner och lägger dig. Då mår du illa. Helt normalt. Mycket olika sorter, och starka dessutom … Aha! Tänkte du ligga och läsa??? Nej det går inte!

Jag klarar bara läsa någon enstaka rad, sedan lägger min hjärna av. Bokstäverna tappar form … ord förlorar vad de betyder eftersom du inte kan tyda dem helt plötsligt … Då kan du varken tänka eller prata. Nej du får lägga dig och se på TV. Kolla på ngt du inte behöver koncentrera dig på, som t.ex ngt matprogram eller ngt gammalt mord som ska lösas. 

Och just det! Inte ligga ner! Det har jag inte kunnat på hur många år som helst. Då blir huvudvärken hemsk! Och så kan du inte andas eftersom det där locket lägger sig över luftstrupen.

Så sitt upp, stötta upp nacken och armarna. Varför? Jo annars får du en grym värk som får dig att bara vilja försvinna. Tre diskbråck i nacken och problem med axlarna. Du kanske, om du har tur, kan ringa och be om kortisoninjektioner just i axlarna. Där. I muskelfästet. Jo det gör skitont att få! Slemsäckar som är inflammerade, och ska in i dem med injektioner. Värker galet mkt i några dgr. Men sedan lugnar det sig … ngn månad … om du har tur.

Fast som du vet är det svårt med tider för oss kroniskt sjuka, så var beredd att få vänta i typ 6 månader. Så ”snabbt” är akut i dagens Sverige … OM du nu skulle lyckas ringa, chansen är inte så stor att du klarar det.

EAF9B835-E15B-4C32-8308-C35B6DA3EC63
Jag sliter väl ut skinnet med allt masserande, det + slita och dra  i håret.

Inatt kommer du att vakna stup i ett. Du vaknar för kroppen skriker … du har råkat lägga dig på sidan, på den sidan din höft är förstörd. Då måste du stapla upp benet. Jo då, försök ta dig ur sängen sakta, jag vet det värker och att lederna är stela … Du måste hämta ngt mer att stödja upp med, så hämta en kudde i ett annat rum. 

Jaha! Klarvaken nu? Och törstig? Är vattenflaskan på 1,5 l redan uppdrucken? Då är det bara att ta sig nerför trappan till köket och fylla på den. 

Tbx i bingen, in med hörlurarna i öronen, lyssna på ngt i mobilen som du slappnar av till … eller inte. Droppa ögonen också, för vilken gång i ordningen bara denna natt? Jo jag vet, det är knepigt! När fingrarna är fumliga och det gör ONT när du försöker öppna upp ögondropparna … och det känns för j*kligt när du dessutom missar ögonen just för att du inte har koll på kroppen … 

Alarmet tjuter när du nyss lyckats somna. Du måste upp nu. Mannen till jobbet och en son till skolan. Det är svårt!!! Startsträckan på morgonen är ju flera timmar för dig …

Men du måste!

Eftersom sonen har det sååå jobbigt med skolan, behövs ni alla hjälpas åt. 

Frukost. Mediciner. Sms. Mail. Sova/vila. Hämta sonen. Köra bil tar den lilla kraft du eventuellt hade så nu måste du vila innan du kan duscha. Forfarande fm, men känns som om du varit uppe i ett dygn. Huvudvärken tar död på dig. Hjärtat slår hårt. Dubbelslag. Det gör ont att andas. Typiskt! Och idag är det dessutom ett knä som inte vill vara med!

5EB9B403-C3A3-4194-B685-C9F06A27E2C1

En snabbkoll i spegeln och då ser du, som alltid, nya blåmärken på armarna. På benen. Ansiktet är fortfarande hårt påverkat av sommaren som var, eller så är det stressen … röd och fjällig från munnen och ner på hakan. Jo jag håller med, ser inte klokt ut!

Sonen är hungrig och du vill göra mat. Men du kan inte! För du är helt kraftlös! Skakig i kroppen … paniken kommer smygandes. Vad 17 ska du göra?! Och så ska du till sjukhuset och ta prover, du måste! Före 15! 

Nu blev du sjukt stressad. Åååå nej. Hjärnan stänger ner.

Mobilen ringer, helvete ..! Nu?! Du minns inte hur du svarar. På riktigt! Du. Vet. Inte

CD1F7538-CB35-49CD-9673-8E16100B8A5F
Klart huvudet sprängs. Det. Är. För. Mycket. 

Jaha. Där glömde du vad du skulle göra. Tittar för femtioelfte ggn i mobilen vad du skrivit in. Upptäcker att du skulle ha ringt åt äldste sonen, om en viktig sak ..! Nu IGEN! Suck. Tur du kan maila och sköta en massa olika från sängen iaf. Fast inte just nu … men sedan måste du … helst igår.

Nääe! Du kan inte stå på benen, måste lägga dig. Svetten rinner. Du är borta i huvudet och paniken skriker inne i dig. Du MÅSTE till sjukhuset!

Huvudet! Det exploderar snart känns det som. Du sitter och vaggar av smärta … drar hårt i håret … trycker huvudet hårt, hårt mot sänggaveln … eller vad som helst egentligen … Ibland får du sätta dig mot väggen eller en garderob, och trycka huvudet emot, allt vad kan. Nej det tar inte bort värken, men du gör en liten manöver och lurar smärtsencorerna en liten stund. Varje sekund är guld!

DE30369D-E629-4917-84C9-8BE1523F71B4
Det är verkligen så: ”hjärnan får inte plats”! När nervsmärtan är värst hänger min högra ansiktshalvan mer än vanligt, svullnar runt ögonen, påsar till knäna. 

Köra bil? Big NO NO på den idag! 

1. Ditt huvud är inte i form för att klara det.

2. Nu har du tvingats ta extra mediciner, så det går inte.

Upp med dig. Cykla. Ja cykla är bra. Fast just nu vet du att du inte kan … 

Du MÅSTE dölja oron för sonen som är hemma. Du MÅSTE verka piggare. Fast går han på det???? 

Nix. 

Andas. Djupt. 

Tvingar upp dig för det finns inget alternativ. Så ja … jo du blir totalt slut och genomsvett efter dusch och påklädning, that’s life. Det är bara att gilla läget: duscha igen sedan.

E4DDDE36-E8D3-491C-A461-0540280DA5B5
En bra dag är det UNDERBART att komma ut och cykla! En dålig dag? Nja … händer jag inte vet var jag är hahaha, så måste alltid ha med mobilen OM jag behöver ringa en vän! 😆

Ok! In på sjukhuset. Anmäl dig. Betala. Bort till provtagningen. Inget folk men ändå måste du sitta och vänta … och vänta … Varför? Märkligt. Varje pulsslag känns i kroppen, du funderar på om det syns? Tittar du konstigt? Du ser bara på ett öga just nu … Det dansar runt prickar framför ögonen. Shit! Då vet du: migrän på g.

Äntligen! Nu måste du hem fort som tusan innan du dimper. Du skulle ha tagit apoteket men det fixar du inte nu, du är för dålig. Skit. Skit. Skit.

Hemma. Migränmedicin fort! Sängen. Tack gode gud! Av med ljudet på mobilen. Vänd den så inte du störs av om det blinkar till ett nytt meddelande. 

Grattis!

Du har just nu gjort en natt och en halv dag av mitt … vad var det du kallade det nu igen? Lyxigt liv..! 

432BD066-DBF2-419A-9A74-4B8276048EA2

Mmmm … Min fråga till dig är nu: tycker du forfarande det???

3B63096F-FBB8-4E2A-929D-4448C6B9C70F

 

 

 

 

Författare: Lisa Svensson

Jag lever med mannen i mitt liv, och vi har 2 fantastiska söner. Jag är en överlevare, en fighter. När det gäller familjen kommer Tigern i mig fram! Kämpar dagligen med min SLE, mer känd som Lupus, den har även satt sig neurologiskt = cnsLupus. Har även Sjögrens Syndrom och lite annat ”smått och gott”. Älskar människor! Vill rädda vår planet. Värdesätter vänskapen med fina vänner väldigt högt. Tycker INTE att blod är tjockare än vatten. Nu hittar du mig även på instagram under tigern_i_mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: